Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos boloński

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg mięsa mielonego wołowego (można też użyć wieprzowiny lub mięsa drobiowego) 1/2
cebule 2
nieduże marchewki 2
łodygi selera naciowego 3
dużych ząbków czosnku 6
łyżki suszonego oregano 2
łyżki posiekanych listków bazylii 2
łyżeczki mielonego pieprzu 1/2
kg dojrzałych pomidorów 1/2
słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30% 1
łyżeczki soli 2
łyżeczki cukru 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Sos boloński

taki sos możemy podać z makaronem spaghetti albo użyć do lasagne.

Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, siekamy. Marchew i selera obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i mieszając smażymy aż całkiem się zetnie. Rozdrabniamy większe grudki, kawałki. Dodajemy cebulę i czosnek, dalej smażymy mieszając aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę i seler, mieszamy, dusimy całość pod przykryciem ok. 10-15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, pieprz, połowę soli i wlewamy ok. 3 szkl. wody. Dusimy sos na malutkim ogniu ok. 2 godz. i dopiero wtedy dodajemy roztarte w dłoniach oregano, bazylię i ew. resztę soli. Sos boloński powinien się dusić długo, ale tylko leciutko bulgotać. Warzywa się rozpadną a całość zyska głęboki smak. Jeśli w trakcie duszenia stwierdzimy, że sos jest zbyt gęsty można dolać nieco wody. Jeśli mamy dobre, dojrzałe, mięsiste pomidory możemy dodać ich więcej i zrezygnować z koncentratu pomidorowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 03.11.2011 16:48
super
BozenA 03.11.2011 16:48
super
Misia90 23.08.2011 12:01
extra
Marysia 23.08.2011 11:51
super
Karolina69 23.08.2011 11:38
fajne
SmacznaPyza 04.06.2011 17:22
hi, hi, hi :-) wygląda to raczej marnie czyli jak to sos, ale zapewniam, że smakuje świetnie!
Agnieszka/picola 03.06.2011 23:06
smacznie wygląda
ewasylwia 28.02.2011 17:08
pyszne
Henryka2 14.01.2011 17:56
Pycha!
ewelinapac 27.08.2010 09:44
musi byc smaczny
Ewa104 15.07.2010 12:23
Poproszę taki do spaghetti.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak