Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżki masła

    3
  • łyzki mąki pszennej

    3
  • szkl. mleka

    2
  • łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej białego, ale może też być czarny)

    1/2
  • łyżeczki soli

    1-1,5
  • gałka muszkatołowa (starta na proszek - ok. 1 czubata łyżeczka)

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ja ten sos dodaję do lasagne i zapiekanych warzyw, możemy wzbogacić jego smak dodając np. starty ser...

Masło roztapiamy pomału w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu. Następnie cienkim strumieniem wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, gotujemy ok.4 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ja w przepisie podałam 1 całą gałkę ponieważ lubię jej smak, ale można dodać mniej. Sukces udanego beszamelu polega na starannym mieszaniu żeby sos był gładki i bez grudek. W/g mnie musi być też dobrze doprawiony, ale to już kwestia gustu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misia90

23.08.2011 12:01
extra

Marysia

23.08.2011 11:50
super

Karolina69

23.08.2011 11:38
fajne

BozenA

15.08.2011 17:54
super

Justyna Jussstiii

09.07.2011 18:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat