Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łyżki masła 3
łyzki mąki pszennej 3
szkl. mleka 2
łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej białego, ale może też być czarny) 1/2
łyżeczki soli 1-1,5
gałka muszkatołowa (starta na proszek - ok. 1 czubata łyżeczka) 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

ja ten sos dodaję do lasagne i zapiekanych warzyw, możemy wzbogacić jego smak dodając np. starty ser...

Masło roztapiamy pomału w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu. Następnie cienkim strumieniem wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, gotujemy ok.4 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ja w przepisie podałam 1 całą gałkę ponieważ lubię jej smak, ale można dodać mniej. Sukces udanego beszamelu polega na starannym mieszaniu żeby sos był gładki i bez grudek. W/g mnie musi być też dobrze doprawiony, ale to już kwestia gustu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 23.08.2011 12:01
extra
Marysia 23.08.2011 11:50
super
Karolina69 23.08.2011 11:38
fajne
BozenA 15.08.2011 17:54
super
Justyna Jussstiii 09.07.2011 18:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak