Pomidory krojone z czosnkiem i bazylią

Pomidory krojone z czosnkiem i bazylią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg pomidorów - nadają się właściwie wszystkie odmiany, ale najlepsze są te małe, podłużne i mięsiste

    2
  • pęczek bazylii

    1
  • główka czosnku

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jesienią pomidory są tanie i bardzo smaczne. Nie wiecie co zrobić z ich nadmiarem? Zamknijcie je w słoikach a będą zimą jak znalazł!

Pomidory myjemy dokładnie, wkładamy do garnka lub miski, zalewamy wrzącą wodą tak aby były przykryte, po 10 s. odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wielkość wedle uznania. Bazylię płuczemy, osączamy, siekamy w paseczki. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Wszystkie trzy składniki mieszamy w misce. Pomidory podczas krojenia puszczą sok i nie ma potrzeby dolewać żadnego płynu. Przygotowane pomidory nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 min. (w zależności od wielkości słoików). Po wyjęciu odstawiamy do góry dnem, do ostygnięcia. Pomidory są kwaśne i nie potrzeba żadnej soli ani octu do konserwacji. Tak przygotowane pomidory są świetną bazą sosu, można je też dodać do zupy albo duszonego mięsa. Można oczywiście zapasteryzować je bez dodatków albo dodać inne zioła np. oregano, tymianek...- to zależy od waszej inwencji i późniejszego przeznaczenia pomidorów. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 6 słoików poj. 0,33

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

andzia123

07.03.2012 09:34
super lekkie

Lotar

30.09.2011 07:40
pyszne

Misia90

23.08.2011 12:00
extra

Marysia

23.08.2011 11:50
super

Karolina69

23.08.2011 11:37
fajne

sylwia / sytofala

09.08.2011 15:35
szukałam takiego przepisu muszę sprawdzić!

sylwia / sytofala

09.08.2011 15:35
szukałam takiego przepisu muszę sprawdzić!

sylwia / sytofala

09.08.2011 15:35
szukałam takiego przepisu muszę sprawdzić!

Olaa

01.08.2011 10:58
fajny pomysł

ZEWA

02.02.2011 22:28
na kolejną zimę będzie próba

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat