Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pekinka awaryjna w słoikach

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula czerwona 1
niezbyt duże marchewki 2
pietruszka korzeń 1
korzenia selera 1/4
pęczek natki pietruszki 1
pęczek dymki razem ze szczypiorem 1
pęczka koperku 1/2
łyżka nasion kminku, ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć 1
szkl. octu spirytusowego 10% 1
szkl. wody 3
szkl. cukru 3/4
łyżki soli 2
kapusta pekińska 1 duża główka

Przepis i sposób przygotowania na: Pekinka awaryjna w słoikach

wiem, wiem - świeża pekinka jest dostępna cały rok, ale dobrze mieć kilka awaryjnych słoiczków rożnych gotowych sałatek, prawda?

Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski - zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 14.01.2013 08:38
mniam
Katarzyna/kate1980 07.12.2011 20:17
świetna nazwa
SmacznaPyza 25.11.2011 07:47
polecam bo to fajna sałatka
IlonaAlbertos 23.11.2011 22:13
Przyznam szczerze, ze nigdy takiej nie robiłam. Zaciekawił mnie ten sposób \"przetworzenia\" pekinki. Mam nadzieję, że będzie okazja, żeby wypróbować.
Misia90 23.08.2011 12:00
extra
Marysia 23.08.2011 11:50
super
Karolina69 23.08.2011 11:37
fajne
elwal
elwal 13.08.2010 11:01
Pyza, nic się nie martw, ja też lubię się zabezpieczyć i mieć pod ręką kilka sałatek na nieoczekiwane awaryjne sytuacje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak