Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście kokosowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 szt
mąka pszenna 1,5 szkl
jajko 2 szt
woda gazowana 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki
sól szczypta
olej do smażenia
cynamon do obtoczenia
cukier do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście kokosowym

Jabłka umyć i cieniutko obrać. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i taką ilości wody gazowanej, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ubić białka na sztywno i dodać delikatnie do ciasta. Jabłka obtaczaj najpierw w cukrze wymieszanym z cynamonem - nie należy dawać za dużo cynamonu, żeby nie zdominował smaku deseru - a później w cieście i posyp płatkami kokosowymi. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Takie jabłka można posypać po usmażeniu cynamonem, podawać z dżemem lub bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 12.01.2011 13:50
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak