Dynia słodko-kwaśno-pachnąca

Dynia słodko-kwaśno-pachnąca

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg dyni

    2
  • szkl. octu spirytusowego 10%

    2
  • szkl. wody

    2
  • laski wanili albo ew. 2 op. cukru wanilinowego 8g

    1/2
  • szkl. cukru

    2
  • łyżka goździków ok. 12-15 szt.

    1
  • imbir świeży

    2-3 cm
  • kora cynamonu

    5 cm (połamana na małe kawałki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię oczyścić z pestek, obrać cieniutko ze skórki, przełożyć do miski. Z miąższu wykroić kuleczki specjalną łyżeczką. Jeśli ktoś takiej nie posiada można miąższ pokroić w dużą kostkę albo słupki...Ocet zmieszać z wodą, zalać dynię i wstawić na noc do lodówki. Imbir obrać, pokroić w paseczki lub słupki. Wanilię przekroić wzdłuż na połówki, zeskrobać miąższ a laskę pokroić na mniejsze kawałki. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obrać cieniutko skórkę - tylko tę żółtą część - pokroić w paseczki. Następnego dnia dynię odcedzić, zalewę zagotować dodając cynamon, cukier zwykły, wanilię (miąższ i kawałeczki), goździki, skórkę cytrynową oraz imbir. Po kilku minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na malutkim ogniu aż zrobi się nieco szklista - ok. 30-40 min., wyjąć, przełożyć kuleczki do wyparzonych słoików, usmażyć resztę dyni. Zalać wrzącą zalewą z przyprawami, zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Można dla pewności pasteryzować ok. 15-20 min., ale przyznam, że tego nie robię jeśli zalewa i kuleczki są gorące.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Miki

01.04.2012 22:35
super

Misia90

22.08.2011 11:21
fajne

Marysia

22.08.2011 11:02
super

Karolina69

22.08.2011 10:53
fajne

IZABELA29

30.03.2011 09:16
smacznie

rzenia15

25.01.2011 12:16
pychota

Ewa104

12.11.2010 22:30
Robię podobnie i też nie pasteryzuję.Pycha !

iwona332

22.10.2010 00:11
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat