Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka na zimę

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pęczki botwinki (młode, malutkie buraczki ćwikłowe razem z liśćmi) 2
nieduże buraki ćwikłowe 2
duży pęczek koperku 1
duże ząbki czosnku 4
łyżki soli niejodowanej 3
łyżka cukru 1
szkl. przegotowanej wody 1/2
ocet jabłkowy kilka łyżek
korzeń chrzanu 2 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka na zimę

lubię zupę z botwinki, ale jest sezonowa więc postanowiłam zapewnić sobie mały jej zapas na jesienno-zimowe dni...

Botwinę dokładnie myjemy, usuwamy nadpsute liście, osączamy, siekamy. Buraki szorujemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, chrzan po oskrobaniu ścieramy na drobnej tarce i skrapiamy 1 łyżką octu. Koperek dokładnie płuczemy, osączamy, siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sól, cukier, wodę i resztę octu. Mieszamy dokładnie i napełniamy mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Po zakręceniu słoiczków mamy dwie możliwości: możemy je postawić na kilka dni w ciepłym miejscu aby rozpoczął się proces kiszenia albo od razu pasteryzować przez 20 min.. Przy kiszeniu pasteryzujemy dopiero po m/w tygodniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 20.08.2012 22:24
dobre
goofy9 14.07.2012 22:40
ciekawy przepis, ja robię troszkę inaczej.
Misia90 22.08.2011 11:21
fajne
Marysia 22.08.2011 11:02
super
Karolina69 22.08.2011 10:53
fajne
Goya 11.08.2011 08:14
fajne
romanrafal
romanrafal 27.01.2011 17:38
napewno zrobię
Joanna108
Joanna108 02.11.2010 07:40
ja robiłam do tej pory botwinkę wg. przepisu J.Kuronia z dodatkiem kwasku cytrynowego. Twój przepis bardzo mi się spodbał i w prsyszłym sezonie z pewnościś przygotuję kilka takich słoiczków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak