Botwinka na zimę

Botwinka na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pęczki botwinki (młode, malutkie buraczki ćwikłowe razem z liśćmi)

    2
  • nieduże buraki ćwikłowe

    2
  • duży pęczek koperku

    1
  • duże ząbki czosnku

    4
  • łyżki soli niejodowanej

    3
  • łyżka cukru

    1
  • szkl. przegotowanej wody

    1/2
  • ocet jabłkowy

    kilka łyżek
  • korzeń chrzanu

    2 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

lubię zupę z botwinki, ale jest sezonowa więc postanowiłam zapewnić sobie mały jej zapas na jesienno-zimowe dni...

Botwinę dokładnie myjemy, usuwamy nadpsute liście, osączamy, siekamy. Buraki szorujemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, chrzan po oskrobaniu ścieramy na drobnej tarce i skrapiamy 1 łyżką octu. Koperek dokładnie płuczemy, osączamy, siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sól, cukier, wodę i resztę octu. Mieszamy dokładnie i napełniamy mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Po zakręceniu słoiczków mamy dwie możliwości: możemy je postawić na kilka dni w ciepłym miejscu aby rozpoczął się proces kiszenia albo od razu pasteryzować przez 20 min.. Przy kiszeniu pasteryzujemy dopiero po m/w tygodniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda60

20.08.2012 22:24
dobre

goofy9

14.07.2012 22:40
ciekawy przepis, ja robię troszkę inaczej.

Misia90

22.08.2011 11:21
fajne

Marysia

22.08.2011 11:02
super

Karolina69

22.08.2011 10:53
fajne

Goya

11.08.2011 08:14
fajne

romanrafal

27.01.2011 17:38
napewno zrobię

Joanna108

02.11.2010 07:40
ja robiłam do tej pory botwinkę wg. przepisu J.Kuronia z dodatkiem kwasku cytrynowego. Twój przepis bardzo mi się spodbał i w prsyszłym sezonie z pewnościś przygotuję kilka takich słoiczków.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat