Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w pomarańczach

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
pomarańcza 4 sztuki
dżem pomarańczowy 4 łyżki
wywar z kury 250 ml
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 3 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w pomarańczach

Kaczka natrzeć solą i pieprzem. Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy wlać do wnętrza kaczki. Zaszyć ją. Udka obwiązać. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Kaczkę ułożyć na ruszcie do doły piersiami i wstawić do piekarnika.Podlać 1/2 szklanki wody i piec około 1,5 godziny. Po 40 minutach kaczkę obrócić. Pod koniec pieczenia kaczkę posmarować dżemem. Po upieczeniu kaczkę zostawić w piekarniku. Zebrać tłuszcz powstały z pieczenia, dodać 1/2 szklanki gorącej wody i dolać tyle rosołu, żeby płynu było w sumie 1/2 litra.
Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąc sok. Cukier stopić na karmel. Rozprowadzić gorącym sosem, wymieszać, dodać sok z pomarańczy i cytryny, dopawić. Zagotować. Do mąki ziemniaczanej dodać trochę zimnej wody, rozrobić i dodać do sosu. Pozostałe pomarańcze pokroić w plastry. Zanurzyć w rozgrzanym tłuszczu. Kaczkę ułożyć na plastrach pomarańczy. Sos podać osobno, posypać skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 16.05.2011 23:29
rewelacja!!
Seba 26.04.2011 10:18
pycha
marta0906 22.01.2011 21:32
ciekawy przepis nigdy takiej nie próbowałam
Iwona51
Iwona51 12.01.2011 13:24
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak