Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg małych, twardych pomidorów najlepiej odmiany o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek

    2
  • ząbków czosnku

    10
  • cm kawałek korzenia chrzanu

    3-5
  • łydygi kopru, z listkami i baldachami

    3-4
  • litra wody

    1-1,5
  • łyżki soli niejodowanej

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie?

Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można słoiki wynieść np. do piwnicy. Takie pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z kiszonych ogórków. Ilość składników na m/w 5 słoików o poj. 0,9l.

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

21.05.2012 22:54
mniamm;)

ankaryba

30.08.2011 13:08
mmm;!

Misia90

22.08.2011 11:19
fajne

Marysia

22.08.2011 11:01
super

Karolina69

22.08.2011 10:53
fajne

marcia71

11.08.2011 01:06
świetny przepis

treonina

27.07.2011 00:49
nie próbowałam nigdy! może spróbuje w tym roku

Adamorek

02.06.2011 12:19
świetna sprawa

Ewelina47

04.04.2011 21:28
jeszcze nie robiłam takich ale może na zimowe wieczorki się przydadzą

jasiek

02.04.2011 18:10
ale fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat