Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka z syropem klonowym i dżemem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 6 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz świeżo mielony
syrop klonowy 1 łyżka
cebula czerwona 1 szt.
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny
natka pietruszki
dżem ananasowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka z syropem klonowym i dżemem

Najlepszy jest kwaśny dżem, niskosłodzony, np. papaja - marakuja.
Skrzydełka opłukać, osuszyć, odciąć najcieńsze kawałki, natrzeć mięso solą i pieprzem. Cebulę pokroić na ósemki. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny. W misce wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem papryki i natki). Przelać powstałą marynatę do zamykanego woreczka, dodać skrzydełka i cebulę. Zamknąć, wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niego skrzydełka z marynatą. Posypać obficie mielona papryką. Naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Piec godzinę. Usunąć rękaw, obrócić skrzydełka i posypać papryką. Podpiec 15 minut, obrócić i zarumienić 15 minut wierzch. Usunąć folię aluminiową. Podawać posypane posiekaną natką z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 14.03.2012 11:34
Pięknie przypieczone.Paluszki lizać.
Sarenka 02.05.2011 21:48
Super przyprawione skrzydelka i ladne zdjecia :)
Gosia40 12.01.2011 12:00
Smakowite danie i piękny kolor skrzydełek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak