Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Zygzak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 12 szt
cukier 1 szkl
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Zygzak

Upiec biszkopt.

Krem
śmietana-0,75l śmietany kremowej 30%,
2 łyżki cukru,
1op.cukru wanilinowego,
1 łyżka żelatyny;

Krem maślany
1margaryna Palma,
1 jajko,
0,5 szkl.cukru,
esencja cytrynowa;

Nasączenie
-sok owocowy;

Masa cukrowa dekoracyjna,
barwnik spożywczy-czerwony,żółty,niebieski,
spirytus,

4 ciastka kruche okrągłe w czekoladzie.

Krem śmietana-żelatynę zamoczyć w 0,5szkl.zimnej wody,jak spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej,ostudzić.Śmietanę ubić z cukrami,połączyć z żelatyną.Placki nasączać sokiem owocowym,przekładać śmietaną,schłodzić Krem maślany-jajko z cukrem ubić na puszystą masę,osobno ubić margarynę(masło opcjonalnie),połączyć,dodać esencję.Tort dokroić do kształtu samochodu.pokryć kremem maślanym,schłodzić. Masę cukrową zabarwić na różne kolory,rozwałkować,pokryć tort,dociąć kształt oczu,uśmiech,okna.Wkleić ciastka jako koła

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 12.01.2011 08:34
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak