Uszaki bzowe z warzywami

Uszaki bzowe z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg świeżych uszaków bzowych

    1
  • marchewka

    1
  • łodygi selera naciowego

    2-3
  • cebula

    1
  • szkl. octu 10%

    0,5
  • szkl. wody

    1,5-2
  • łyżki cukru

    2
  • łyzka miodu

    1
  • łyżeczki soli

    1/2
  • liście laurowe

    2
  • goździki

    2-3
  • cm kory cynamonu

    2
  • ziarenka ziela angielskiego

    3
  • strączka świeżego chili [albo szczypta płatków suszonego]

    1/2
  • łyżeczki ziarenek gorczycy

    1/2
  • imbir

    1 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uszaki to bardzo często występujące, ale mało znane u nas grzyby. Późną jesienią i zimą możemy sami ich sobie nazbierać.

Uszaki oczyścić z resztek kory, opłukać. Warzywa obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, selera w 0,5cm plasterki, cebulę w piórka. Wodę wymieszać z octem i wszystkimi dodatkami, pogotować kilka minut. Uszaki obgotować ok.10 min., osączyć, większe pokroić w paski, małe można zostawić w całości. Warzywa zblanszować, osączyć. Zalewę przecedzić i wrzucić do niej grzyby i warzywa, zagotować. Napełnić słoik ciasno gorącą mieszanką, uzupełnić wrzącą zalewą tak aby grzyby i warzywa były przykryty, od razu zakręcać i odstawić do ostygnięcia stawiając słoik do góry dnem. Można pasteryzować 20 min. jeśli sałatkę mamy długo przechowywać. Ja podaję tę sałatkę po odcedzeniu zalewy z dodatkiem świeżej papryki, zieleniny i majonezu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

08.05.2012 20:47
naprawdę nie samowite ;)

Anna133

11.04.2012 18:23
ja bym w życiu nie wiedziała ze sa jadalne ! podziwiam twóją wiedze

Misia90

22.08.2011 11:19
fajne

Marysia

22.08.2011 11:00
super

Karolina69

22.08.2011 10:52
fajne

kotlet

11.06.2011 23:15
ciekawa sprawa z tymi uszakami :)

Justyna223

12.11.2010 16:38
jadłam je ale smażone nawet fajnie smakują

ana00

21.10.2010 19:46
Pierwszo słyszę o takich grzybkach ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat