Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na bitej smietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3\\4 szt
cukier puder 3\\4 szkl
jaja 1 szt
mąka ziemniaczana 3\\4 szkl
mąka pszenna 3\\4 szkl
proszek do pieczenia 1\\2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na bitej smietanie

Masa:
1 kg sera białego,
cukier waniliowy,
10 jaj,
2 smietany 30% po 200 ml
2 budynie smietankowe bez cukru,
1,5 szklanki cukru pudru,
1 szklanki cukru pudru do piany,
aromat pomaranczowy
ew.skórka pomarańczowa

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto.W razie potrzeby dodać troszke więcej maki. Wyłozyc ciastem spód blaszki.

Masa: Żóltka utrzeć z cukrem pudrem.Dodać 2-krotnie zmielony ser, budynie, aromat. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka z 1 szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym.Dodac do masy serowej.Wymieszać. Na końcu ubić schłodzoną smietanę i dodać do masy.Wymieszać łyżką, zeby ciasto nie opadlo.Dodajemy skorke pmarańczową. Masę wylać na wyłożone wcześniej ciasto. Piec ok 1,10godz w temp 180 stopni.Po wyjęciu z piekarnika można polać polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku i wbrew temu ile daje sie cukru nie jest za słodkie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 12.01.2011 07:55
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak