Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jajko 5
margaryna kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Mąkę, 1/2 szkl cukru, żółtka, proszek do pieczenia i margarynę siekamy i wyrabiamy kruche ciasto. Gdyby się kiepsko lepiło można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Dzielimy ciasto na pół. Jedną połówkę zostawiamy, a drugą dzielimy znów na pół i do jednej z tych małych dodajemy kakao. Małe części wkładamy do zamrażarki, większą do lodówki. Po około 2h większą część (tą połówkę) wykładamy na blachę, smarujemy dżemem lub konfiturą. Na to ścieramy na dużych oczkach ciasto kakaowe. Białka ubijamy, powoli dosypując cukier (szklankę). Wykładamy na ciemne ciasto i na to ścieramy jasne. Piec około godzinę w 180st, z termoobiegiem 75 min w 160. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kupiska 24.04.2012 08:32
ja jeszcze tego nie jadłam...:)
Miki 15.03.2012 09:39
mniam
indi 23.02.2012 13:05
dawno nie jadłam, muszę taki zrobić
Brigitte 04.12.2011 14:22
o widzę nie tylko ja lubię ciasta pleśniowe :)
Justyna/HerLife 18.09.2011 10:10
lubię taki z konfiturą truskawkową! ^^
Ela15 27.08.2011 15:10
ja też, jest pyszny
Jolanta_P-S 03.04.2011 13:11
też taki robię
barbara11561 10.03.2011 10:53
Tęż to robię super
eli82 15.01.2011 11:37
robię takie z powidłami śliwkowymi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak