Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    2-3
  • duże cebulki dymki razem ze szczypiorem

    2-3
  • ml śmietanki kremówki

    150
  • łyżeczki mielonego pieprzu

    1/2
  • dkg makaronu (ja do tego dania używam razowego)

    20-25
  • sól

    do smaku:
  • tuńczyk kawałki w oleju

    185 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wstawiamy wodę do ugotowania makaronu a gdy się zagotuje - solimy i wsypujemy makaron, gotujemy na półtwardo. Kiedy makaron się gotuje otwieramy puszki, olej z jednej wlewamy na patelnię i podgrzewamy, olej z drugiej nie będzie nam potrzebny. Cebulkę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż się zeszkli, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek a następnie mięsko tuńczyka i 3/4 posiekanego szczypioru, mieszamy i smażymy 3-4 minuty. Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem (dużo!). Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy resztą szczypiorku. Danie można przybrać posiekanym pomidorem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

02.10.2011 12:27
świetny makaron

maryśka

10.09.2011 14:39
uwielbiam

Kikiriki

07.09.2011 12:35
chyba mój ulubiony obiad, mogę to jeść codziennie :)

Marysia

21.08.2011 15:00
super

Karolina69

21.08.2011 14:55
fajne

SyMiki

29.07.2011 11:52
uż wiem co dzisiaj zrobię na obiad

treonina

24.07.2011 00:52
to danie bardzo lubię :-)

Adamorek

16.07.2011 20:29
mniam

ajres

14.04.2011 09:20
dobre

ajres

14.04.2011 09:20
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat