Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czeskie knedliki z bułki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
sól 2 łyżeczki
mleko 0,5 szklanki
kajzerki 7 sztuk
mąka 50 dag
natka pietruszki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: czeskie knedliki z bułki

Jajka wbić do miski i wymieszać z solą. Dodać mąkę, ponownie dobrze wymieszać. Do ciasta musi się dostać dużo powietrza. Wlać mleko, wymieszać. Bułki pokroić w kostkę, połączyć z ciastem. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Uformować 4 podłużne knedle (warto zmoczyć ręce, żeby się ciasto nie kleiło). Zagotować wodę, posolić ją i włożyć knedle. Gotować 15 minut z jednej strony, następnie odwrócić i dogotować po drugiej stronie. Woda nie powinna zbyt mocno wrzeć. Gotowe knedle pokroić w plastry i zrumienić na maśle. Podawać z pieczeniami lub sosami.
(Przepis inspirowany \"Kulinarnym atlasem świata\" z 2004 r.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 10.01.2013 17:32
smaczny dodatek obiadowy
Sylwia56
Sylwia56 06.06.2011 19:57
super
Katarzyna156 23.03.2011 19:15
super
cukiereczek 29.01.2011 15:41
Brzmi bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak