Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak w pomarańczach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
pomarańcze 4 szt
masło 2 łyżki
białe wino 200 ml
rodzynki 5 dag
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
skórka z cytryny 1 szt
skórka zpomarańczy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak w pomarańczach

kurczaka opłukać, natrzeć skórką z cytryny i pomarańczy, solą i pieprzem, papryką cynamonem, wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, pokroić na ósemki, cząstki z jednej pomarańczy włożyć do środka kurczaka, zaszyć i spiąć nogi.
Posmarować kurczaka masłem, piec 10 minut w 220 st C , obniżyć temperaturę do 180 wlać wino, piec około 40 minut , często polewać sosem z pieczenia.
na 20 minut przed końcem pieczenia włożyć do naczynia z kurczakiem pozostałe pomarańcze i rodzynki.
Sos z pieczenia zlać do rondelka , zagotować i ewentualnie zagęścić mąką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 09.05.2012 22:15
ciekawa jestem smaku
MAR3STA 12.01.2011 18:09
smaczniutki ten kurczaczek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak