Szarlotka z katarzynkami

Szarlotka z katarzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    350-400 ml
  • galaretka agrestowa

    1 opak
  • śnieżka light

    2 opak
  • cukier

    3/4 szklanki
  • oliwa z oliwek

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 czubata łyżeczka
  • mąka pszenna tortowa

    1 szklanka
  • mąka pszenna tortowa

    1 łyżka
  • jaja

    6 szt
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 szt.
  • pierniczki

    3-4 opakowania
  • cukier waniliowy

    2-3 łyżeczki
  • jabłka

    1,5 - 2 szara renet
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt pieczemy wg standardowego przepisu czyli białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pianę z białek, po wymieszaniu dodajemy łyżkę oliwy i na koniec mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach C. około 30minut - na złoty kolor.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wody.
Obrane ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi otworami.
Podsmażamy i do podsmażonych wsypujemy sypkie galaretki - brzoskwiniowe lub morelowe.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Na przestudzony biszkopt rozkładamy przesmażone, ciepłe jabłka wymieszane dokładnie z galaretkami.
Na jabłkach układamy katarzynki.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się jej mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Śnieżki przygotowujemy wg przepisu producenta, zamieszczonego na opakowaniu, tylko dodajemy o 50 ml mleka mniej.
Ubijamy ją ok 3-5 minut a następnie dodajemy porcjami krzepnącą galaretkę.
Masą śnieżkowo-galaretkową nakrywamy masę jabłkową i katarzynki.
Wstawiamy do chłodziarki aby ciasto galaretkami zestaliło się..

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

26.12.2011 11:32
apetycznie wygląda

ben-ka

31.01.2011 10:00
Przyznam się,że z takimi ciastkami jeszcze nigdy nie jadłam:)

Babciagramolka

26.01.2011 17:08
Lubię szarlotkę to pewnie i ta by mi posmakowała

Dorota76

11.08.2010 10:25
Brzmi obiecująco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat