Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chmiel marynowany

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

młode pędy chmielu `1 kg
ocet winny 1 szkl
woda 1 szkl
sól 2 łyżki
cukier 1,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat szt 3
czosnek ząbki 5 szt
imbir kawałek
ziele angielskie
pieprz ziarnisty

Przepis i sposób przygotowania na: Chmiel marynowany

Pędy chmielu lekko oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki po czym przełożyć do słoika, posypać posiekanym czosnkiem i imbirem.
Następnie wodę zagotować razem z octem, solą, cukrem, listkiem laurowymi zielem angielskim, trzymać na ogniu ok. 5-7 min po czym zalać chmiel, zakręcić szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 10min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 11.01.2011 17:28
interesujący przepis,nigdy bym nie pomyślała,że pędy chmielu są jadalne:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak