Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alfredo - fettucine lub tagliatelle z parmezanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle verdi 250g
parmezan starty 1 szkl
śmietana 1 szkl niecała
masło 1
pietruszka zielona 1
sól 1
pieprz 1
czosnek 2 ząbki
szynka parmeńska 1

Przepis i sposób przygotowania na: Alfredo - fettucine lub tagliatelle z parmezanem

Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy masło i dolewamy do niego śmietanę oraz wsypujemy parmezan. Całość mieszając gotujemy dalej. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pietruszką. Jeśli lubimy czosnkowy smak - dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub w kostkach - rozdrobniony. Mieszamy. Makaron
odcedzamy i dodajemy do sosu. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy na talerze.
Jadłam taki makaron we Włoszech i mi bardzo smakował.
W innej wersji dodajemy podsmażona szynkę parmeńską lub boczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 11.06.2011 08:42
pycha!
Wojtek8 21.01.2011 22:16
ciekawe
Katarzyna/kate1980 17.01.2011 21:11
ale długa nazwa koniecznie muszę wypróbować ten przepis bo wydaje się bardzo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak