Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu z kawą i likierem amaretto

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopty 1 paczka
cukier drobny 8 łyżek
jajko 4 szt
sok z cytryny 1 szt
otarta skórka z cytryny 1 szt
mocna kawa 1 filiżanka
likier amaretto 3 łyżki
twaróg 50 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z kawą i likierem amaretto

Twaróg dobrze przemiel. Jajka rozbij do miski - dodaj cukier, sok z cytryny. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą sie wodą - ubijaj trzepaczką, do usykania gęstego, puszystego kremu. Zdejmij miskę i ostudź. Zmielony ser porozdzielaj dobrze widelcem i dodaj do niego przygotowaną masę jajeczną - bardzo dokładnie i delikatnie wymieszaj razem. Można za pomocą miksera ale na wolnych obrotach - do powstania jednolitego kremu. Przygotuj 4 pucharki - połam do nich biszkopty. Przygotowaną wcześniej kawę - najlepiej rozpuszczalną wymieszaj z likierem amaretto. Polej tym biszkopty - żeby je nasączyć. Na biszkopty wyłóż połowę masy. Pokrusz na nią resztę biszkoptów - nasącz lekko pozostałą kawą i wlej resztę kremu. Tak przygotowany deser trzymaj w lodówce minimum godzine przed podaniem udekoruj otartą skórką z cytryny i kawą rozpuszczalną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak