Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Elizabeth

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3 szt
cukier puder 180 g
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
skórka cytrynowa 4 dkg
migdały 220 g
opłatek
goździki mielone 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Elizabeth

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder. Ciągle ubijając dodawać przyprawy i posiekaną kandyzowaną skórkę cytrynową. Dosypać zmielone migdały i wymieszać. Ciasto ma być na tyle zwarte żeby się nie rozlewało. Jeśli jest za rzadkie trzeba dosypać więcej migdałów.
Przygotować opłatki. Najlepsze są okrągłe. Ciasto nakładać łyżeczką i formować kopczyk na środku opłatka. Na brzegach opłatka ma być tylko cieniutka warstwa ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 150 C. Ciasteczka piec maksymalnie 10 minut. Trzeba uważać aby się nie przesuszyły. Po ostudzeniu układać w metalowej puszcze.
Ciasteczka są najlepsze po kilku dniach \"leżakowania\". Porcja na około 40 sztuk.

-->okrągłe opłatki można kupić w niektórych sklepach ale jeśli takich nie macie można je wykroić ze zwykłego opłatka.
-->ilość migdałów zależy od wielkości białek. Ta porcja jest podana dla średniej wielkości jajka
-->cynamon i goździki można równie dobrze zastąpić przyprawą do pierników

Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 15.01.2011 17:57
już czuję ten zapach!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak