Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kokosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka 120 g
cukier 120 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
galaretka agrestowa 1 szt
margaryna 1 szt
mleko 2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 3/4 szkl
wiórki kokosowe 1 szkl
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kokosem

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia i upiec biszkopt. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Galaretkę rozrobić w wodzie (w trochę mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu). Gdy zacznie tężeć wymieszać z jabłkami. Odlać pół szklanki mleka i rozpuścić w nim mąkę pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać mleko z mąkami i mieszając ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać schłodzony budyń. Połozyć 1/3 masy na biszkopt. Następnie jabłka i znów masa budyniowa. Wiórki kokosowe zarumienić na patelni z masłem i cukrem. Posypać nimi wierzch ciasta. Odstwić do stężenia w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anulka75
Anulka75 10.04.2012 12:15
super
Ewelina38 21.05.2011 21:22
pysznie wygląda
SyMiki 08.03.2011 08:42
Wygląda smakowicie, muszę wypróbować!
agata1722
agata1722 09.02.2011 20:15
smaczne
Agnieszka_B 11.01.2011 11:23
Wygląda fantastycznie - koniecznie muszę wypróbować ten przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak