Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewskie ptysie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 5 dag
mąka 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 4
słoik wiśni
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Królewskie ptysie

Masło trzeba zagotować z wodą a tej wody ma być 1\\4 l., potem wsypujemy mąkę i mieszamy , potem trzeba ostudzić i wyrabiać z jajkami dodając po jednym . Z ciasta zrób na blaszce wyłożonej pergaminem 8 kleksików pieczemy 35 minut w temp.200 st. powstałe ptysie rozkrój na połówki . Wisnie trzeba zagotować w soku , zagęszczamy mąką ziemniaczaną , potem ostudż i połóż na ptysiowych spodach ,śmietanę ubij z cukrem i kawą w łyżeczce wody . Krem kładziemy na wiśniach i przykrywamy drugą połówką ptysia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 21.05.2012 09:54
fany przepis
babcia
babcia 21.05.2012 09:54
fany przepis
ElizaT 17.01.2011 00:50
mniaaam
Wojtek8 12.01.2011 10:33
smaczne muszą być
MAR3STA 11.01.2011 18:51
fajne te ptysie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak