Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jajek na zielono

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 8 szt
szczypiorek usiekany 3 łyżki
koperek 3 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jajek na zielono

Sos:
- 1,5 szkl. śmietany
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- łyżeczka soku z cytryny

Żółtka oddzielić od białek i przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo masłem, natomiast białka roztrzepać razem z solą, tartą bułką i posiekaną zieleniną po czym wylać masę jajeczną na żółtka.
Naczynie przykryć folią i przełożyć do wypełnionego wodą naczynia.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 min.
Gotowe jajka wyjąć na półmisek i obłożyć ryżem.
Następnie składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą i polać jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak