Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki karmelowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 6 szt
ciasto francuskie 50 dkg
masło 3 łyżki
cukier 3 łyżki
rodzynki 2 lyzki
płatki migdałowe 1 łyżka
sok z cytryny 3 łyżki
żółtko jajek szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki karmelowe

Gruszki obrać,przekroić na połóki,usunąć nasiona , skropić sokiem z cytryny,po gniazdach nasiennych w miejsca włożyć rodzynki ,.Owoce ułożyć na ciescie francuskim,ostym nożem okroić ciasto wokół każdej gruszki ,pozostawiając brzeg szer 1 cm.Z resztek ciasta wykroić wąskie paski ,wolny brzeg ciasta wokół gruszek posmarować żółtkiem,nałożć paski ciasta,docisnąć.Cukier rozpuścić w roztopionym masle,posmarować nim gruszki.W naciecia gruszek włożyć płatki migdałowe.Piec około 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 10.01.2011 21:59
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak