Pani Walewska

Pani Walewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    0,75 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtka

    5
  • masło lub margaryna

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto zagnieść, podzielić na połowę i rozłożyć na 2 blachy. Następnie posmarować dżemem lub marmoladą. Z 5 białek ubić pianę. Jedną i pół łyżeczki i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Rozłożyć pianę na dżem i przykryć orzechami. Orzechy lekko rozkruszyć ( 1 duża paczka orzechów ziemnych lub włoskich). Krem taki jak do Karpatki lub z połową szklanki mleka wymieszać z 2 łyżkami mąki pszennej i 2 łyżkami mąki ziemnaiczanej, wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Ostudzić, dodać 1 kostkę masła i olejek śmietankowy.

1ciasto
2dżem
3piana
4orzechy
5masa

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

22.12.2011 14:59
nie znam

stokrotka

05.01.2011 07:51
fajne

Patrycja40

29.08.2010 13:31
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat