Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do makaronu ze świeżych i suszonych pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor świeży 1-2 szt.
pomidory suszone 4 szt.
czosnek 3 ząbki
oliwa 4-5 łyżek
mozarella starta 1 opakowanie
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
czarne oliwki bez pestek 12 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do makaronu ze świeżych i suszonych pomidorów

Sparzonego i obranego ze skórki pomidora pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki można pokroić na plasterki lub zostawić całe. Rozgrzać na patelni oliwę i wrzucać po kolei: posiekany czosnek, świeżego i suszonego pomidora, oliwki. Wlać 0,5 szklanki wody i dusić do momentu, aż pomidory się rozpadną. Dodać sól, pieprz i cukier. Na koniec (można już po zdjęciu z ognia) dodać mozarellę i wymieszać. Wylać na ugotowany al dente makaron (najlepiej wygląda na farfalle albo penne), udekorować listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak