Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nugat

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
cukier 20 dag
miód 1 szkl
białko 7 szt
wanilia 1\\2 laski
andrut

Przepis i sposób przygotowania na: Nugat

Obrane migdały i orzechy posiekać i przesuszyć. Ugotować gęsty karmel z cukru i wody. W osobnym rondelku zagotować miód i wrzący wlać do syropu, wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek, postawić w głębokim rondlu na małym ogniu i wlewać do niej karmel z miodem, stale mieszając tak, aby piana nie przywarła do boków rondla. Jak masa zgęstnieje i opadnie do połowy rondla, wsypać do niej orzechy i migdały oraz posiekaną wanilię, dokładnie wymieszać. Ciepłą masą posmarować grubo wafle, przykryć następnym waflem, ułożyć cztery warstwy, kroić na świeżo ostrym nożem moczonym w zimnej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak