Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dag
cukier 5 dag
śmietana 1 łyżka
dżem morelowy 1/2 słoik
jabłka 4 szt
cukier puder 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
cytryna 1/2 szt
mąka 20 dag
cynamon Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: tarta jabłkowa

mąkę wymieszać z cukrem, dodać schłodzone masło i posiekać, dodać śmietanę i żółtko i wyrobić ciasto, wstawić je na 40 minut do lodówki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wodą. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim dno i boki natłuszczonej formy, ciasto posmarować dżemem, ułożyć kawałki jabłek, posypać je cynamonem i bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 25 minut, na koniec ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 24.01.2011 06:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak