Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe krewetki z makaronem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki królewskie 400 gram
szpinak mrożony 250 gram
makaron grube wstążki 200 gram
pomidory bez skóry 2
czosnek 1
cebula dymka ze szczypiorkiem 3
sok z limetki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
oliwa 10 mililitrów
wino różowe 200 (półwytrawne)

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe krewetki z makaronem

Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszmy. Wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem, solą i podartymi listkami bazylii; dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku i wino - mieszamy. Odstawiamy na kwadrans do lodówki.
Szpinak wkłady do mikrofali na 10 min (max. moc). następnie dodajemy do szpinaku pozostały zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i gałkę. Wstawiamy do kuchenki jeszcze na 3 min.
Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy dymkę (piórka) i po minucie dodajemy krewetki z marynatą. Po 4 minutach pokrojone pomidory, mieszamy jeszcze krótka chwilę.
Na ogrzane talerz wykładamy makaron i szpinak; na wierzchu układamy krewetki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak