Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka szwarcwaldzka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada 10 dag
margaryna 20 dag
cukier 30 dag
mąka 40 dag
jaja 5 szt
mleko 100 ml
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
cukier wanilinowy
Wiśnie w spirytusie 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Babka szwarcwaldzka

Margarynę z cukrem ubić, dodawać po kolei po jednym jajku, później mąkę z proszkiem i mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać odciśnięte wiśnie, do drugiej kakao, rozpuszczoną czekoladę i cukier waniliowy.
Formę z kominkiem wysmarować, nałożyć najpierw jasne ciasto, na to ciemne, lekko zamieszać. Piec 80 (60) minut w 175°C.
Po ostudzeniu polukrować (lukier można zabarwić wiśniówką i kakao), przybrać wiórkami czekolady jasnej i ciemnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 30.04.2012 18:02
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak