Makaron na zimno z łososiem, oliwkami i sosem pietruszkowym

Makaron na zimno z łososiem, oliwkami i sosem pietruszkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa z oliwek

    80 ml
  • natka pietruszki

    1 peczek
  • czosnek ząbki

    2 szt.
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • świeżo mielony pieprz

    do smaku
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • oliwki czarne

    10 sztuk
  • łosoś wędzony plastry

    100 g
  • orzeszki pini

    1 łyżka
  • cytryna

    do ozdoby
  • oliwki zielone

    10 sztuk
  • Makaron razowy

    200 kokardki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać wodą,a potem przełożyć do miski.. Czosnek pokroić i zmiksować z posiekaną pietruszka
i sokiem z cytryny, stopniowo dolewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem
pietruszkowym, 2 łyżkami parmezanu i oliwkami. Rozdzielić na talerze
, dodać pokrojone kawałki łososia, posypać jeszcze resztą parmezanem (oczywiście można więcej), orzeszkami, udekorować cytrynką. Łososia równie dobrze można wymieszać z wszystkimi składnikami od razu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

03.08.2011 13:44
Lubię takie połączenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat