Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron na zimno z łososiem, oliwkami i sosem pietruszkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa 80 ml
natka pietruszki 1 peczek
czosnek ząbki 2 szt.
sok z cytryny 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
świeżo mielony pieprz do smaku
parmezan starty 3 łyżki
oliwki czarne 10 sztuk
łosoś wędzony plastry 100 g
orzeszki pini 1 łyżka
cytryna do ozdoby
oliwki zielone 10 sztuk
Makaron razowy 200 kokardki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron na zimno z łososiem, oliwkami i sosem pietruszkowym

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać wodą,a potem przełożyć do miski.. Czosnek pokroić i zmiksować z posiekaną pietruszka
i sokiem z cytryny, stopniowo dolewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem
pietruszkowym, 2 łyżkami parmezanu i oliwkami. Rozdzielić na talerze
, dodać pokrojone kawałki łososia, posypać jeszcze resztą parmezanem (oczywiście można więcej), orzeszkami, udekorować cytrynką. Łososia równie dobrze można wymieszać z wszystkimi składnikami od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 03.08.2011 13:44
Lubię takie połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak