Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Afrykański placek z daktylami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 20 dag
cukier 15 dag
masło 250 g
jaja 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyzki
cukier brązowy 1,5 szkl
śmietana 30% 1 szkl
daktyle 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Afrykański placek z daktylami

Do miski wsypujemy biały cukier oraz wbijamy żółtka po czym dobrze ucieramy. Następnie dodajemy 50 g masła i dalej ucieramy na gładką masę.
Do małej miseczki wsypujemy migdały i zalewamy je wrzątkiem. Po chwili wylewamy wodę i obieramy migdały ze skórki. ¾ migdałów układamy na środku ściereczki, zawijamy i kilka razy uderzamy wałkiem kuchennym aby rozdrobnić migdały.
W oddzielnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę.
Do żółtek z masłem dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy a następnie dodajemy rozdrobnione migdały oraz daktyle. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Kwadratową lub prostokątną blachę nacieramy tłuszczem i wylewamy ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę. 200 g masła siekamy i przekładamy do rondla. Wsypujemy brązowy cukier oraz dodajemy śmietanę i całość mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki się połączą zwiększamy płomień aż polewa zgęstnieje.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy polewę. Migdały, które nam pozostały układamy w równych odstępach. Gdy polewa stężeje ciasto kroimy na mniejsze kwadraty, takie aby na środku każdego znalazł się migdał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak