Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTET Z MINTAJA

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z mintaja 1 kg.
jajko 5
cebula 2 średnie
czosnek 4 ząbki
cytryna 1
masło 100 g.
śmietana 30% 100 ml.
olej
marchewka 2
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTET Z MINTAJA

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce z niej skórkę. Filety osuszamy z nadmiaru wody, układamy w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pierzem, wyciskamy na nie sok z cytryny. Na przyprawione filety kładziemy pokrojone na plastry marchewki, posiekane cebule, czosnek, masło, wkładamy na 20 min. do piekarnika (temp. 160 stopni C.). Po wyciągnięciu z piekarnika rybę studzimy, mielimy dwa razy przez maszynkę, dodajemy do niej utartą skórkę cytryny, żółtka, gałkę muszkatołową, śmietanę, sól, pieprz, bułkę tartą. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy je z farszem. Farsz przekładamy do posmarowanej olejem i posypanej bułką brytfanny, maksymalnie do 2/3 jej wysokości. Pieczemy ok. 30 min. (temp. 160 stopni C). SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.09.2012 08:13
dla mnie to coś nowego
maciek7 11.06.2012 19:11
dobre
Ewelina47 12.01.2011 17:23
Z mintaja? ciekawe
Kate131 11.01.2011 07:03
ciekawy przepis
accee 10.01.2011 22:37
Bardzo dobre!
MAR3STA 10.01.2011 19:47
nigdy nie robiłam rybnego pasztetu, bardzo pomysłowe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak