PASZTET Z MINTAJA

PASZTET Z MINTAJA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z mintaja

    1 kg.
  • jajka

    5
  • cebula

    2 średnie
  • czosnek

    4 ząbki
  • cytryna

    1
  • masło

    100 g.
  • śmietana 30%

    100 ml.
  • olej

  • marchewka

    2
  • gałka muszkatołowa

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce z niej skórkę. Filety osuszamy z nadmiaru wody, układamy w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pierzem, wyciskamy na nie sok z cytryny. Na przyprawione filety kładziemy pokrojone na plastry marchewki, posiekane cebule, czosnek, masło, wkładamy na 20 min. do piekarnika (temp. 160 stopni C.). Po wyciągnięciu z piekarnika rybę studzimy, mielimy dwa razy przez maszynkę, dodajemy do niej utartą skórkę cytryny, żółtka, gałkę muszkatołową, śmietanę, sól, pieprz, bułkę tartą. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy je z farszem. Farsz przekładamy do posmarowanej olejem i posypanej bułką brytfanny, maksymalnie do 2/3 jej wysokości. Pieczemy ok. 30 min. (temp. 160 stopni C). SMACZNEGO !!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

06.09.2012 08:13
dla mnie to coś nowego

maciek7

11.06.2012 19:11
dobre

Ewelina47

12.01.2011 17:23
Z mintaja? ciekawe

Kate131

11.01.2011 07:03
ciekawy przepis

accee

10.01.2011 22:37
Bardzo dobre!

MAR3STA

10.01.2011 19:47
nigdy nie robiłam rybnego pasztetu, bardzo pomysłowe;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat