Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
mleko 1 szkl.
sól
jajko 4
żółtko jajek
masł 1 łyzka
cukier 0.5 łyżka
kapusta 50 dag
cebula
pieprz
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki

Mąkę wymieszaj z drożdżami, ciepłym mlekiem oraz cukrem. Wbij 1 jajko. Dodaj masło i zagnieć ciasto. Odstaw na godz do wyrośnięcia. W tym czasie oczyść kapustę, wytnij głąb, a liście poszatkuj. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj kapustę, podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Resztę jajek ugotuj na twardo. Odcedź, obierz i posiekaj. Kapustę przestudź. Wymieszaj z jajkami i przypraw. Ciasto rozwałkuj. wytnij 18 kwadratów i gwiazdek. Na środek każdego kwadratu nałóż farsz. Rogi zawiń do góry, zlep i przyklej gwiazdki. Paszteciki posmaruj roztrzepanymi żółtkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180⁰C. Piecz przez 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 06.02.2012 11:32
pyszne,zjadło by się
Kopiko1983 11.04.2011 06:30
mniam, mniam, mniam...
aguus 10.01.2011 18:20
aż robię się głodna patrząc na takie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak