Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nioki dyniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1\\2 kg
mąka 30 dag
sól
orzechy garść
masło 1 łyżka
miód 2 łyzki
dynia 40 dag
Kurkuma mielona Prymat 1\4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Nioki dyniowe

Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze wraz z oczyszczoną dynią - wystudzić. Zimne ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę. Dynię odcisnąć przez gazę z nadmiaru wody i również przecisnąć przez praskę. Wymieszać i doprawić, wbić jajko dodać mąki i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na pięć części i z każdego uformować rulonik jak na kopytka odrywać po kawałku i zwijać na widelcu aby powstały prążki. Gotować w gorącej wodzie od wypłynięcia ok 2 minutki.
Na patelni rozpuść masło wrzucić nioki i podsmażać następnie dodać orzech oraz miód i smażyć jeszcze ok 3 minutki. Wyłożyć na talerz i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak