Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta waniliowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietanka łowicka 500 ml
mleko 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
woda 4 łyżki
laska wanili 1 szt.
konfitura wiśniowa
wiórki czekoladowe
syrop klonowy

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta waniliowa

Do średniego rondelka wlać śmietankę 36 % i mleko 3,2%, dodać przepołowioną laskę wanilii (jedną dużą, lub dwie małe) i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier
się rozpuści. W małej miseczce zalać 5 łyżeczek żelatyny, 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut
. Doprowadzić mieszankę śmietanowo-mleczną do zagotowania i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i szybko wymieszać. Przelać do ceramicznych foremek lub filiżanek - masy wystarczy na 6 średnich lub 8 małych filiżanek. Ostudzić i włożyć do lodówki na 5 lub więcej godzin. Jeśli wyjęcie panna cotty z foremek będzie sprawiać problem można je na kilka sekund włożyć do gorącej wody. Podawać z konfiturą, np z wiśni i wiórkami czekoladowymi albo polana syropem klonowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 13.12.2012 19:28
smaczne
Sarenka 22.04.2011 18:48
Bardzo apetyczna :)
Sarenka 22.04.2011 18:48
Bardzo apetyczna :)
Nina7 13.01.2011 21:02
Rewelacyjny deser
pawel6 10.01.2011 18:44
wygląda fantastycznie
suzana 10.01.2011 11:11
super!
Dorota76 10.01.2011 10:47
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak