Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Popcorn karmelowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

popcorn do smaku
olej do smażenia (aby zakryć dno naczynia)
sól po sypania
masło 225 gram
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Popcorn karmelowy

Przygotować 2 garnuszki/garnki. Do jednego wlać olej i wsypać popcorn. Trzymać na ogniu, aż do momentu gdy wszystkie ziarenka przestaną strzelać(trzega uważać,aby nie przypalić garnka!). Do małego rondelka dodać cukier i wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i masa będzie miała kolor lekko brązowy- w ten sposób powstanie karmel, nastepnie dodać masło i je rozpuścić- cały czas mieszać aby karmel mógł wchłonąć masło i delikatnie zmienić kolor na jaśniejszy . Przygotowanym karmelem polewać popcorn. Podawać, gdy karmel ostygnie. Do smkau można posypać szczyptą soli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 06.05.2011 07:21
ciekawy przepis, warty wypróbowania
marcia71 15.04.2011 12:49
muszę taki zrobić
Mariola21 20.01.2011 22:49
Dziewczyny wypróbujcie przepis, naprawdę warto :))
Dorota76 10.01.2011 10:52
takiego jeszcze nie jadłam
halina17 10.01.2011 10:48
ciekawe połączenie z karmelem
Sylwia88 10.01.2011 09:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak