Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek dyniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
mleko 1 szkl
drożdże 2,5 dag
mąka pszenna 5 szkl
cukier brązowy 1 łyżka
sól szczypta
dynia 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek dyniowy

Mleko lekko podgrzej następnie rozpuść w nim cukier wymieszaj w nim sól i dodaj miąższ dyni - połącz na jednolita masę. Teraz wsyp suche drożdże lub świeże rozkruszone oraz powoli dosypuj mąkę wyrabiając ciasto. Ciast musi być sprężyste i niezbyt klejące. Po połączeniu się wszystkich składników wyrabiaj ok 10 minut, przełóż je do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką - postaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinkę, musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie wyjmij je z miski i przerób wyrabiając kolejne 5 minut. Wysmaruj blaszkę oliwą i włóż do niej ciasto przykryj ściereczką i znowu odstawa do wyrośnięcia, gdy podrośnie do 3/4 wysokości blaszki posmaruj je oliwą, nagrzej piekarnik do 180 C i piec ok 40-50 minut na złoty kolor zrób jeszcze próbę pieczenia włóż wykałaczkę w środek chlebka i pozostaw na 5 sekund - wyjmij jeśli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony. Pozostaw jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok 5 minut. Chlebek studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elwal
elwal 18.09.2011 12:39
A ten miąższ z dyni to w jakiej postaci ma być dodany do tego ciasta? Mus/przercier z surowej czy też gotowanej/pieczonej dyni? A może starta surowa na tarce? ...no i drożdże suche... ile ma ich być, bo ilość podana powyżej dotyczy zapewne świeżych... ???

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak