Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy torcik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 15 dag
cukier puder 20 dag
sok z cytryny 2 łyżki
jabłka 1 kg
aromat waniliowy 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 5 szt
cukier kryształ 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietanka 250 ml
białko 3 szt
budyń śmietankowy 1 łyżka
orzechy arachidowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy torcik

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać na stolnicy. Dodać masło i dokładnie posiekać. Do mąki wsypać połowę cukru pudru, dodać 2 żółtka, aromat waniliowy i wyrobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem kryształem. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki tortownicy, posypać tartą bułką, ułożyć jabłka, posypać orzechami. Do śmietany wsypać pozostały cukier puder, budyń, dodać pozostałe żółtka i wymieszać. Z białek ubić sztywna pianę, połączyć ze śmietana i bardzo delikatnie przemieszać. Zalać jabłka w tortownicy, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 19.07.2011 13:27
pycha
Margo1 13.01.2011 17:11
bardzo fajny przepis
Monika193
Monika193 12.01.2011 13:06
smaczny
MAŁY 09.01.2011 19:31
szkoda ,ze nie ma zdjęcia
agnieszka214 09.01.2011 18:02
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak