Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki duże twarde 2 kg
cukier 75 dag
ocet jabłkowy 500 ml
ocet 10 % 500 ml
cytryna 1 szt
cukier do zasypania śliwek

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet śliwkowy

Twarde śliwki po przekrajać na pół i powyciągać pestki. Śliwki wrzucić do dużego słoika, ocet zagotować z cukrem do rozpuszczenia - i skórką z cytryny następnie zalać nim śliwki - zakręcić słoik. Po dwóch dniach śliwki powkładać do słoiczków i zasypać każdy dwoma łyżkami cukru - zakręcić, pasteryzować 20 minut od zagotowania. Wyjąć na ręcznik odwracając do góry dnem i przykryć nim. Tak pozostawić do wystygnięcia.

Ocet przecedzić przez gazę i wlać do butelek - zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodawać do sałatek ryb i mięs

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 09.10.2011 11:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak