Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie ciasteczka z lukrem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
kakao 1\\3 szkl
cukier 3\\4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon 1\\2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1\\2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
masło stopione 10 dag
maślanka 1\\4 szkl
mleko kieliszek
jaja 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie ciasteczka z lukrem

Lukier:
* 1 pełna szklanka cukru pudru
* 2 łyżki mleka

W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (wymieszane ze sobą trzepaczką). Do suchych składników wlewamy mokre i zagniatamy w misce ciasto, które bez problemu powinno uformować się w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na noc, a co najmniej na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki mniejsze od orzecha włoskiego (u mnie każda miała po 25 g) i układamy na blasze (4 rzędy po 4 ciastka). Pieczemy 10 - 11 min (nie więcej) i odstawiamy do wystygnięcia.

Cukier łączymy z mlekiem i mieszamy trzepaczką. Uzyskamy gęsty lukier, w którym zanurzamy zimne ciasteczka. Odstawiamy do zastygnięcia na ok 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 12.06.2011 09:49
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak