Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafello z Advocatem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 2-3 duże paczki
budyń waniliowy 2 op
mleko 2,5 szkl
cukier 1 szkl
masło 30 dag
wiórki kokosowe 40 +10 dag
advocat 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rafello z Advocatem

Gotujemy budyń (bez dodatku cukru, tylko proszek i mleko) i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło mieszamy z cukrem na najwyższych obrotach. Do masy maślanej dodajemy po łyżce zimnego budyniu i nadal miksujemy na najwyższych obrotach do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie zmniejszamy prędkość miksera i dolewamy likier. Miksujemy do chwili całkowitego połączenia się składników, a następnie dodajemy 400 g wiórek kokosowych. Całość mieszamy jeszcze około minuty na najwyższych obrotach miksera.
Na dnie blaszki układamy herbatniki - jeden obok drugiego - i na ciastka nanosimy masę. Z pierwszą warstwą będzie najtrudniej, ponieważ ciasteczka będą się przesuwać, wiec trzeba robić to cierpliwie i spokojnie :) Na warstwie z kremu układamy kolejną warstwę z herbatników i tak do końca kremu i ciastek. Pamiętamy, że ostatnią warstwą ma być krem. Ja dawałam dość dużo kremu, wiec miałam tylko 3 warstwy ciastek, Wam polecam zrobić 4 warstwy herbatników.
Wierzch posypujemy pozostałym kokosem, a całą blachę szczelnie owijamy folią spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki i zapominamy o nim na co najmniej 48 godzin W tym czasie herbatniki zmiękną a smaki połączą się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak