Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś duszona w kapuście

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1
jabłek kwaśnych 5
czosnku 5 zabków
cebula 1
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
rodzynek garść
majeranku szczypta
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś duszona w kapuście

Gęś natrzeć solą i pieprzem.Odstawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Nadziać gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiem i cebulą. Niewielką część nadzienia odstawić do przygotowania sosu. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś włożyć do brytfanny. Wlać szklankę wody. Przykryć brytfannę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni. Po 30 min. zdjąć pokrywę z brytfanny i piec mięso przez 2 godz, polewając sosem z pieczenia. Część nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną. Sos podać w sosjerce.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 30.12.2010 19:45
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak