Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta po domowemu

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
cukier 0,5 szkl
jajko 2
mąka pszenna 1,5 szkl
wody 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
śmietana kremówka 0,5 l
cukier puder 3 łyżki
posypka czekoladowa według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta po domowemu

Ciasto:
1. Do rondla wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao i podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Następnie studzimy i dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. białak ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko mieszamy, wlewamy ciasto do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy ok 30 min.
2. Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe, wykruszamy z niego środek, a pozostawiamy boki na wysokość ok 1,5 cm i dno. ( pokazane na zdjęciu).
Krem:
1. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukierków dekoracyjnych

Przygotowanie:
Na wcześniej wydrążone ciasto układamy obrane i przekrojone wzdłuż banany. Następnie układamy na nie krem i formujemy z niego kopiec, który następnie obsypujemy drobinami ciasta, które wcześniej wykruszyliśmy.
Podawać po schłodzeniu w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rzenia15 09.01.2011 17:35
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak