Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z kapusta i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6
mąka pszenna
mąka żytnia
sól 1 łyżeczka
kapusta kiszona 30 dag
pieczark 0,5 kg
cebula 1
kiełbaski 2
kucharek do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 2 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z kapusta i grzybami

1. Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki i odcisnąć z nich sok. Dodać do nich sól i następnie tyle samo mąki pszennej co żytniej. Ciasto powinno być dostatecznie twarde i nie lepić się do rąk.
2. Następnie układamy je na desce, maczamy łyżkę w gorącej wodzie (osolonej i z dodatkiem oliwy, aby kluski się nie sklejały) i wrzucamy kluski do wody.
Gotujemy aż wypłyną swobodnie na wierzch.
3. Kapustę zalewamy wrzącą wadą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 1 5 min, żeby kapusta nie była zbyt kwaśna. Następnie wyjmujemy z garnka, polewamy zimną wodą, odsączamy i szatkujemy.
4. Kiełbaskę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, dodajemy również pokrojona cebulkę.
5. Pieczarki obieramy, kroimy i dusimy razem z kiełbaską i cebulą. Następnie dodajemy poszatkowana kapustę i wszystko razem chwile dusimy. Doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem.
6. Farsz mieszamy razem z kluskami i podajemy na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak